Tri nova događaja očekuju nas ovaj tjedan na području Turističke zajednice Meridiana Slavonica: Ivanje u Oriovcu, Meridiana Slavonica trail od Lovčića do Stare Kapele i motocross i quadcross utrka u Malinu.

Ivanje u Oriovcu

„Večer uoči Ivanja mladići su skupljali grane smreke i sitnaž za krijes a djevojke su plele vijence od papradi i šumskog cvijeća. Tako upletenim vijencima kitile su sebe i svog đerza (momka). Po povratku iz šume palili su vatru a tamburaši, gajdaši, samičari, svirali su, mladost se u kolo hvatala i igrala. Zanimljivo je da su se tad u kolo hvatale i gradske cure, što nije inače bio običaj.

Momak i djevojka se za ruke hvataju te bosih nogu preko vatre preskaču. Tako jedan par za drugim više puta. Sutradan seljaci stoku preko pepela vode ne bi li ju zaštitili od bolesti.“ zapisao je Luka Ilić-Oriovčanin 1846. u knjizi “Narodni slavonski običaji”.

Ovaj običaj još će jednom oživjeti članovi KUD-a „Luka Ilić-Oriovčanin“ u petak 23. lipnja s početkom u 20:30 sati u oriovačkom parku.

Drugi Meridiana Slavonica trail

Predstavljamo vam Meridiana Slavonica trail koji će se ove godine održati drugi put, a dužina ruta iznosi 5 km i 20 km.

Utrka od 20 km kreće iz Lovčića, naselja smještenog među pitomim brežuljcima Dilj gore, odakle se ide šumskim putem do Vijenca u Brodskom Stupniku. Uz prekrasne prizore nepreglednog zelenila i vinograda ide se prema Oriovačkom brdu, a dalje se nastavlja Planinarskim putem Ćosin mlin – Kasonjski vrh do Planinarskog puta Orljava – Stara Kapela – Izvor Slatina te se šumskim putem, spuštajući se Križnim putem, dolazi do centra naselja Stara Kapela, što ujedno čini i cilj.
Ovaj trail savršeno je spojio dva eko-etno sela – Lovčić i Staru Kapelu, sela u kojima živi još tek nekoliko stanovnika, gdje nema signala na telefonima i koji odišu mirom, zelenilom i svježim zrakom. Ruta kojom se prolazi idealna je za upoznavanje s čarima prirode Meridiane Slavonice (područja općina Brodski Stupnik, Oriovac i Nova Kapela).
Trčeći ovom rutom zaljubit ćete se u raznolikost Meridiane Slavonice čiji horizont ćete imati na dlanu – od rijeke Save preko ribnjaka pa do obronaka Dilj gore koji obiluju prekrasnim prizorima vinograda i šuma.

Utrka od 5 km kreće i završava u Staroj Kapeli. Zelenilo ovog naselja savršena je podloga za upoznavanje onog najljepšeg što ono nudi, a idealno je za sve – od djece do odraslih, od amatera do profesionalaca. Rutom se prolazi pored vidikovaca i odmorišta, a ruta završava spuštajući se Križnim putem do centra naselja.

Meridiana Slavonica trail održava se u subotu, 24. lipnja 2023. godine.

Međunarodna motocross i quadcross utrka

U nedjelju 25. lipnja u Malinu će se u organizaciji Extreme kluba Malino-Oriovac održati još jedna utrka Slavonske mx lige.

Ovo je  jubilarna 10. utrka u Malinu, međunarodnog karaktera u motocrossu i quadcrossu, pod okriljem Slavonske mx lige koja je pokrenuta prije tri godine i to baš u Malinu.

Natječe se 70 do 80 natjecatelja u klasama od 50 ccm do open klase od 450 ccm na natjecanju učestvuje u prosjeku 7 do 8 nacija i kao takvo najjače i najveće prvenstvo u zemljanim disciplinama u županiji.

Skip to content