OTKRIJ

Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_opg_prpic

OPG Prpić

Destilerija u sklopu OPG-a Prpić nalazi se na adresi Kralja Tomislava 30, Nova Kapela. Obiteljska je to djelatnost u sklopu koje se proizvodi domaća rakija šljivovica, a izrađuje se na tradicionalni način. U vrijeme sezone branja šljive i pečenja rakije može se vidjeti na koji način se rakija peče tradicionalnim načinom.

Email: opgprpic.ng@gmail.com

Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_stara_kapela_1

Eko-etno selo Stara Kapela

Stara Kapela je naselje smješteno među obroncima Požeške gore. Zbog svog specifičnog položaja signal na mobitelima nije dostupan. Idealno je ovo mjesto za odmor od užurbane svakodnevice.

Puna zelenila i netaknute prirode, Stara Kapela pruža prijeko potreban mir gdje Vas nitko neće pitati tko ste i što ste. Iznimno ljubazni domaćini uvijek će Vas rado ugostiti i ponuditi Vam najbolje od najboljeg – počevši od smještaja pa do ponude hrane i pića – autohtono, naravno.

Bogato ispisana povijest rezultirala je izgledom naselja kakvo je danas, a pojedinci su uvidjeli turistički potencijal te ga u tu svrhu i iskoristili – danas na tom području djeluje udruga Eko-etno selo Stara Kapela koja je u potpunosti opravdala svoje postojanje i trud. Lokacija je iznimno privlačna različitim televizijskim producentima za snimanje te se tako ovo naselje često pojavljuje na televiziji – od glazbenih spotova do reality showova.

Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_pavletic_1

Tematski park Pavletić

Arteco je naziv udruge koja se bavi izradom raznih skulptura od raznih prirodnih materijala, a većinom se radi o vinovoj lozi. Svoje radove udruga je izložila u tematskom parku u naselju Malino u sklopu OPG-a Pavletić, a na istom mjestu smjestilo se i izletište i prodajna galerija. Jedinstvena tehnika izrade skulptura privlači sve više posjetitelja. Ukoliko ste zainteresirani, preporučamo da svakako posjetite njihovu web stranicu.

Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_vinogradi_1

Vinogradi

Zelenilo kojim obiluje ova destinacija jedan je od glavnih aduta turističke ponude – posebice kad se radi o vinogradima. Prizori nepreglednih vinograda koji oduzimaju dah uvijek oduševe svojom autentičnošću, a nerijetko podsjećaju na vinogradarska područja u Francuskoj, Italiji i sl. Vrhunska vina koja proizlaze iz ovih vinograda uspijevaju zahvaljujući izvrsnoj zemljopisnoj lokaciji koja pogoduje uzgoju vina.

Vinski hotel, vinarije te poljoprivredna gospodarstva koja se bave vinima oslonac su za dobar glas koji prati ovu destinaciju jer su upravo oni glavni ambasadori Meridiane Slavonice. Vuče da posjetite destinaciju i počastite se kapljicom ili dvije, zar ne?

Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_vila_galerija_1

Anin gaj

Anin gaj izletište je koje se smjestilo u Brodskom Stupniku, na adresi Crljenci 6. Nastalo je iz vile Galerija koja je po svojim obilježjima jedinstvena u ovom dijelu Europe. Građena je u stilu mađarske secesije, a pretpostavlja se da je građena krajem 19. stoljeća. Dugi niz godina bila je napuštena i derutna, međutim nedavno je obnovljena i vraćen joj je prvotni sjaj. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je obnovilo vilu ondje se bavi preradom ljekovitog bilja i trava, točnije izradom biljnih kapi, čajeva i raznih krema, a nedavno je na tom mjestu otvoreno i izletište.

Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_turska_cesma

Turska česma

1617. godine Turci su podigli utvrdu naziva Surduk iznad Oriovca, na koju danas podsjeća samo Turska česma. Građena je od opeke, u tlocrtu četverouglastog oblika i u vrhu s piramidalno završenim vijencem s nizom nazubljenja. Jedan je to od rijetko sačuvanih spomenika iz razdoblja turske vlasti u Slavoniji, a zaštićen je kao spomenik kulture. Turska česma smjestila se u centru naselja Oriovac, u prekrasnom parku koji krasi 20-ak krošnji lipe i ostalog drveća, a sadržaj je upotpunjen spravama za igru.

Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_sakralni_objekti_1

Sakralni objekti

Meridiana Slavonica područje je bogate povijesti. Upravo iz tog razloga danas se mogu obići mnogi sakralni objekti koji datiraju iz srednjeg vijeka pa nadalje. Ono što obilježava stanovništvo ovog kraja je briga o baštini, što se i pokazalo očuvanjem mnogih sakralnih objekata, od kojih su neki u zaista odličnom stanju. Ukoliko preferirate vjerski turizam, nećete pogriješiti – na ovom području kroz godinu se održavaju mnoga vjerska slavlja. Neka od najznačajnijih su sljedeća:

  • 2./3./4. mjesec Križni put, Stari Slatinik – pobožnost Križnog puta uoči Uskrsa
  • 2./3./4. mjesec Križni put, Stara Kapela – pobožnost Križnog puta uoči Uskrsa
  • 7. mjesec Svečanost postavljanja Stope sv. Martina – obilježavanje obljetnice postavljanja Stope sv. Martina kojom je naselje Lovčić uvršteno u kulturni itinerer Vijeća Europe naziva Sveti Martin, Europljanin, simbol dijeljenja s drugima, zajednička vrijednost
  • 14.8. Svetište Majke Božje Kloštarske, Slavonski Kobaš – slavlje uoči Velike Gospe
  • 7.9. Gospino polje, Bili Brig – slavlje uoči blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije
Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_zlatovez_1

Zlatovez

Umijeće izrade zlatoveza seže daleko u povijest – slavonske narodne nošnje i još mnoštvo stvari ukrašavano je raznim motivima pomoću zlatoveza. Do danas se taj običaj sačuvao, a autohtoni suveniri ukrašeni zlatovezom poslužit će vam kao idealna uspomena ili poklon vašem bližnjem, poslovnom partneru i sl. Svaki posjet destinaciji podrazumijeva kupnju autohtonog suvenira, zar ne?

Meridiana_Slavonica_turisicka_zajednica_krizni_put

Križni put

Jedna od najvećih zanimljivosti na području Meridiane Slavonice je Križni put u Starom Slatiniku. Niknuo je usred šume Obrijež i to na inicijativu lokalnog stanovništva. Danas predstavlja vrijednu i zanimljivu sakralnu atrakciju u koju se kontinuirano ulaže kako bi bila sve atraktivnija posjetiteljima te su tako nedavno postavljene table s raznim stihovima koji upućuju prije svega na očuvanje šuma.

Skip to content